04gen.

No he tingut denúncies ni inspeccions fins ara, a mi no em sancionaran

Les denúncies vénen per dues vies:

• La pròpia Agència, que d’ofici pot determinar a quines empreses inspecciona sense que hi hagi una denúncia. Això és poc freqüent, i en qualsevol cas només a les grans empreses o les de sectors sensibles a la privacitat són les que normalment estan més exposades (telecomunicacions, banca, sanitat, telemàrqueting, etc.)

• Mitjançant una denúncia d’un particular. La denúncia no és anònima, però el denunciat no té accés a saber qui és fins ben avançat el procés. Les denúncies es generen habitualment per ex-empleats, clients insatisfets, la competència, i gent amb temps i ganes de denunciar amb qualsevol motiu.

El fet que l’empresa no tingui una denúncia fins a la data no implica que no l’hagi de tenir. De fet, ja que no l’ha tingut fins ara, és més probable que la tingui en el futur. La gent té cada vegada més coneixement per denunciar, i qualsevol, encara que sigui només per intentar causar un dany a l’empresa, pot denunciar.

En el moment en què l’empresa sigui denunciada, ja no hi ha marge per a ocultar la no adaptació a la LOPD, ni els errors comesos, etc.

Un cop denunciat l’empresa, hi haurà inspecció, i si hi ha sanció aquesta serà molt elevada probablement, fins al punt que la majoria de les empreses petites sancionades tanquen per l’import d’aquestes multes (de 900 a 600.000 euros).

Les sancions no van en relació a la grandària d’empresa, sinó a la il·legalitat comesa, independentment del nombre de treballadors, de centres, etc. La sanció és la mateixa per a una micropime que per a una multinacional, però la primera té menys possibilitats econòmiques de suportar que la segona.

A més del dany econòmic, hi ha el mal a la imatge de la companyia, que no és tan fàcilment quantificable, però que indubtablement és un dany que existeix, principalment per les companyies més grans, ja que els mitjans de comunicació publicaran la notícia immediatament.